Ιωάννης Μεταξάς - Δημοσιεύματα
Ιωάννης Μεταξάς - Δημοσιεύματα
Creative Commons License
Ιωάννης Μεταξάς αναφορά Ιωάννα Φωκά διέπεται από άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Unported.
Πριν να υπάρξει τηλεόραση, ο μοναδικός τρόπος να κερδίσει κανείς μία εκλογή στο Κοινοβούλιο ή την προτίμηση του κόσμου στην ψηφοφορία κάποιου θέματος, ακόμα να υπερασπισθεί την τιμή του ή να ζητήσει την ψήφο του κόσμου, ήταν να δημοσιογραφήσει. Ο Μεταξάς  αρθρογράφησε από το 1921 τακτικά, σε πολλές εφημερίδες και σε πολλά θέματα που αφορούσαν την πολιτική και τους πολιτικούς εκείνης της εποχής, προβάλλοντας τις σκέψεις του, συχνότερα στις Αθηναικές εφημερίδες  "Χρονικά" η "Νέα Ημέρα" η "Πρωία"  η "Καθημερινή" και στο "Ταχυδρόμο" Θεσσαλονίκης.. Τα δημοσιεύματα αυτά είναι Αρθρα, συνεντεύξεις, απαντήσεις, ανοικτές επιστολές στο κοινό. Τα κύρια προβλήματα που τον απησχόλησαν ήταν
1. Η Μικρασιατική Εκστρατεία.
2. Το Καθεστωτικό
3. Ο Εθνικός Διχασμός
Η δημοσιογραφική  αρθογραφία του στον τύπο δεν έχει ακόμη μελετηθεί.
Ορισμένα άρθρα του έγιναν πολύ γνωστά μέχρι τις ημέρες μας γιατί κάλυπταν σημαντικές και πολυσυζητημένες εποχές της ιστορίας, όπως ήταν ο Εθνικός Διχασμός, που απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινωνία και την ιστορία της Ελλάδος στον 20ο αιώνα
Στις 11/10/ 1934 ο Βενιζέλος άρχισε να στέλνει άρθρα από τα Χανιά στο «Ελεύθερο Βήμα» συντάσσοντας και δημοσιεύοντας 37 άρθρα  ως την 28 /11/1934, σχετικά με τον Εθνικό Διχασμό του 1915. Δύο μέρες αργότερα ο Ιωάννης Μεταξάς άρχισε να απαντά  σε κάθε άρθρο του Βενιζέλου στην εφημερίδα «Καθημερινή» αναπτύσσοντας τις δικές του απόψεις για τα ίδια γεγονότα. Τα 70 αντίστοιχα άρθρα του Μεταξά κάλυψαν την περίοδο από 13/10/ 1934 - 23/1/1935. Οι δύο άνδρες βλέποντας, ότι η έκρυθμη πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής οδηγούσε σε νέο διχασμό, έσπευσαν να διαφωτίσουν το κοινό. Η ανοικτή αυτή αλληλογραφία, που εξηγεί πολλά σχετικά με τον Εθνικό Διχασμό, και την στάση των δύο μεγάλων πολιτικών προσώπων, έχει πολλές φορές ανατυπωθεί σε διάφορες εκδόσεις και εξακολουθεί έκτοτε ακόμα να ενδιαφέρει το ευρύ κοινό.
Πρόσφατα  κυκλοφόρησε ξανά σε τρείς συνεχόμενες ανατυπώσεις 1993, 2004, 2007 από τις «Εκδόσεις Κυρομάνος»  της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Η Ιστορία του Εθνικού Διχασμού».
Δημοσιεύματα που αφορούν τον Ιωάννη Μεταξά.
Σημαντικά είναι τα άρθρα του Γεωργίου Βλάχου που ενώ στην αρχή ήταν αντίθετος μετά την έκρηξη του πολέμου δικαιώνει την δικτατορία
Καθημερινή την 13η Μαϊου 1933: Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ
Καθημερινή την 24η Ιουλίου 1936:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
Καθημερινή την  7η Αυγούστου 1936: Ο ΒΩΜΟΣ
Καθημερινή την  4η Αυγούστου 1940: Εις Στήλας Μαρμάρων
Καθημερινή την  8η Δεκεμβρίου 1940: ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ Ιστορία, Αναμνήσεις Απολογία

Καθημερινή την 30η Ιανουαρίου 1941: Προ του Νεκρού
Καθημερινή την  8η Μαρτίου 1941: ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ κ.Α.ΧΙΤΛΕΡ
ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ την 15η Φεβρουαρίου 1941,ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
Καθημερινή με διευθυντή τον Γεωργίου Α. Βλάχου,
Ελεύθερον Βήμα
Δημητρίου Λαμπράκη.
Χρονικά,
του Θεολόγου Νικολούδη με διευθυντή τον Δημήτρη Σβολόπουλο, που ήταν και διευθυντής της Ραδιοφωνίας κατά την
4η Αυγούστου και ως την είσοδο των Γερμανών.
Πολιτεία
Γεωργίου Πεσμαζόγλου
Η Νέα Ημέρα, Ταχυδρόμος Θεσσαλονίκης, Πολιτεία, Ελληνισμός, Εφημερίδα των Ελλήνων,  Ελεύθερος Άνθρωπος, Ριζοσπάστης, η Πρωία, η Νίκη και άλλες.  
Matin και Ηχώ των Παρισίων, Times Λονδίνου.
Λαμπράκης .. «Ελεύθερον Βήμα» 11 Μαρτίου 1928.
"Το κόμμα των Ελευθεροφρόνων χάριν εις τον Ηγέτην του επέδειξε ικανότητας πατριωτισμού  αίτινες είναι αναμφισβήτητοι. Δεν θα είναι υπερβολή αν είπομεν ότι άνευ αυτού η δια του κοινοβουλευτισμού αποκατάστασις της ελληνικής ομαλότητος θα ήτο όνειρον ανεπίτευκτον. Τοιαύται αγαθοποιοί δυνάμεις είναι πολύ λογικόν να πολεμώνται από τους εντεύθεν ή εκείθεν παράγοντας όσοι με την εσωτερικήν σταθερότητα έχασαν την ελπίδα και νέων ανατροπών".
Η 'Εκδοση σε pdf
'Αρθρα και αναφορές για τον Ιωάννη Μεταξά
Εφημερίδες που υπάρχουν άρθρα του Ιωάννη Μεταξά
'Αρθρα και Δηλώσεις του Ιωάννου Μεταξά
στον ημερήσιο τύπο και περιοδικά
e-mail   |   Guest Book   |  Ενημερώσεις Ιστοχώρου
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca
ΨΗΦΙΑΚΑ ΑΡΧΕΙΑ