Εθνικό Κομιτάτο Νέων
Εθνικό Κομιτάτο Νέων
Creative Commons License
Ιωάννης Μεταξάς αναφορά Ιωάννα Φωκά διέπεται από άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Unported.
Το Εθνικό Κομιτάτο συνεργάστηκε καθ' όλη την διάρκεια της κατοχής  στενά με όλες σχεδόν τις οργανώσεις αντιστάσεως εσωτερικού, και συνέβαλε στην ενίσχυση των ανταρτικών ομάδων (Ζέρβα, Ψαρρού, Καραχάλιου, Ζήρεια) και λοιπών.
Το Ε.Κ. έδρασε κυρίως στην περιφέρεια της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης.
Ένοπλα τμήματα της Οργανώσεως αναπτύχθηκαν στις περισσότερες συνοικίες Αθηνών και Πειραιώς. Εξέδωσε και κυκλοφόρησε  πλήθος φυλλαδίων και προκηρύξεων.
Το επίσημο όργανο του Ε.Κ. «Ελεύθερη Σκέψη» κυκλοφορούσε ανελλιπώς κάθε μήνα .έως την τελευταία μέρα της κατοχής( 1942-1944 - ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ 1 ΣΕΠ 1944)
Το 1943 έθεσε σε κυκλοφορία ημερήσιο Δελτίο Ειδήσεων από εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού BBC του Λονδίνου που διανέμετο δωρεάν. Ίδρυσε επίσης την Υπηρεσία Περιθάλψεως Αγωνιστών», σκοπός της οποίας ήταν η συνδρομή των διωκομένων αγωνιστών της αντιστάσεως και των οικογενειών τους. Το καλοκαίρι του 1942 έθεσε σε λειτουργία τοπικό ραδιοσταθμό μικρής εμβέλειας, που έπαψε να εκπέμπει επειδή εντοπίστηκε από την Γκεστάπο.
Με την ίδρυση της οργανώσεως Ρ.Α.Ν του στρατηγού Βεντήρη (1943) το Ε.Κ προσχώρησε στις τάξεις της αλλά δεν έπαψε να δρα και αυτοτελώς μέχρι πέρατος του αγώνος. Μετά την Δεκεμβριανή σύρραξη παρέδωσε τον οπλισμό του και διαλύθηκε
Στην διοικούσαν επιτροπή της οργανώσεως συμμετείχαν κατά καιρούς οι Αχιλλεύς Κύρου, Σταύρος Κανονίδης, Κυρ. Καραμάνος, Νικ. Γρηγοριάδης, Γ. Βήχος, Γ. Ζαρκάδας, Α. Καββαδίας, Γ. Κάρτερ, Ν. Νταουντάκις, Ι. Ζαχαράκις, Δ. Ρεδιάδης, Π. Χρονόπουλος Κ. Λαμπαδάριος, Κ. Βέρριος και άλλοι.
Με ιδρυτικά μέλη και βαθμοφόρους νέους της  Ε.Ο.Ν και άλλους, μακριά όμως από πολιτικούς προσανατολισμούς, λειτούργησε η εθνική απελευθερωτική οργάνωσις Εθνικό Κομιτάτο Νέων, με στόχο να αγωνισθεί για την απελευθέρωση της Πατρίδος και την εξασφάλιση των δικαίων του Ελληνισμού.

Μια ομάδα νέων που τελούσε υπό την ηγεσία του Ν. Γρηγοριάδη,  πρωτοεμφανίστηκε τον Ιούλιο 1941και κυκλοφόρησε αντιναζιστικές προκηρύξεις με την ονομασία Εθνικό Κομιτάτο Νέων. Τον Οκτώβριο του 1942 μετά την σύλληψη και καταδίκη βασικών στελεχών της ομάδος, ο Ν. Γρηγοριάδης καταδιωκόμενος από τις αρχές της κατοχής, διέφυγε στη Μέση Ανατολή. Τον διαδέχθηκε «συλλογική ηγεσία» και το Ε.Κ.Ν μετονομάστηκε σε «Εθνικό Κομιτάτο», επωνυμία με την οποίαν έδρασε σε όλη την μετέπειτα διάρκεια της κατοχής.
Οι απελευθερωτικοί σκοποί της οργανώσεως εκδηλώθηκαν κυρίως στους τομείς της ανατρεπτικής προπαγάνδας και των πληροφοριών (μυστικός τύπος, κατασκοπεία, συγκρότηση ομάδων κατά συνοικία κλπ.) υπό τις διαταγές του στρατηγείου Μέσης Ανατολής.(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ 16 ΟΚΤ 1944 & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 16 ΟΚΤ 1944)
Στον κατάλογο των θυμάτων μελών του, περιλαμβάνονται νεκροί, όμηροι και πολλοί φυλακισθέντες. Ηγετικά στελέχη που φυλακίστηκαν και καταδικάστηκαν από κατοχικά στρατεύματα σε βαρείες ποινές υπήρξαν οι:  Αχιλλεύς Κύρου, Κυρ. Καραμάνος, Γ. Ζαρκάδας, Α. Καββαδίας, Γ. Κάρτερ, Ν. Νταουντάκις, Ι. Ζαχαράκις, Ι. ,Κ. Μπαλτατζάκης, Παν. Χρονόπουλος.
Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και οι Ν. Υδραίος και Κ. Ιωάννου, φοιτητές με πλούσια μαχητική δράση κατά των κατακτητών.
Το Ε.Κ.  αναγνωρίστηκε μεταξύ των ιδρυτικών ομάδων της «Ρ.Α.Ν». Τα μέλη του τιμήθηκαν με το μετάλλινο της Εθνικής Αντιστάσεως.

Η οργάνωση προσπάθησε να ενώσει τον ελληνικό λαό, στο πλευρό των Συμμάχων, πιστή στο πρόσωπο του Βασιλιά και της νόμιμης Ελληνικής Κυβέρνησης, πρωτοστάτησε στην ένωση των εθνικών οργανώσεων. Αγωνίστηκε επίσης για την εκπλήρωση εθνικών διεκδικήσεων, Βόρειος Ήπειρος, Δωδεκάνησα , Ανατολική Ρωμυλία, Κύπρος. Επίσης για να τιμωρηθούν  τα εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά συμπατριωτών, για την προστασία των αναπήρων, για να στιγματιστούν οι προδότες και για να εμποδίσει την εμφύλια διαμάχη. 
Ο Γεώργιος Καρτερ, μέλλος της ΕΟΝ και αργότερα ιδρυτικό μέλλος του ΕΘνικού Κομιτάτου
Έντυπα του Εθνικού Κομιτάτου
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca
Εθνικό Κομιτάτο Νέων
e-mail   |   Guest Book   |  Ενημερώσεις Ιστοχώρου