Ιωάννα Φωκά - Μεταξά
Ιωάννα Φωκά - Μεταξά
Creative Commons License
Ιωάννης Μεταξάς αναφορά Ιωάννα Φωκά διέπεται από άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Unported.
Copyright © 2009
Ιωάννα Φωκά
All Rights reserved
Ιωάννης Μεταξάς
Ιωάννης Μεταξάς
Η κα Ιωάννα Φωκά-Μεταξά
Βιογραφικό Σημείωμα 
και υπεύθυνης διαδικτυακού κόμβου  www.ioannismetaxas.gr
Είμαι εγγονή του Ιωάννη Μεταξά. Γεννήθηκα στην Κηφισιά τον Αύγουστο του  1939. Μητέρα μου είναι η κόρη του Ιωάννα-Νανά (1912-2002) και πατέρας μου
ο Ευγένιος Α. Φωκάς, (1903-1970), ιατρός, Τακτικός Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ίδρυσε την  έδρα της Υδροθεραπείας και Ιατρικής Κλιματολογίας (1939-1941 και 1945-1957) και εξελέγη το 1957 στην έδρα της  Α' Παθολογικής Κλινικής.
Το 1964 παντρεύτηκα τον Αριστομένη Νάσου Περρωτή, Βουλευτή Μεσσηνίας και Υφυπουργό Εμπορίου 1967 στην Κυβέρνηση Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Αποκτήσαμε τρεις γιούς τον Αθανάσιο, τον Ιωάννη και τον Δημήτριο-Ευγένιο και έξη εγγόνια. Κατοικώ στην Κηφισιά, στην οικία του Ιωάννη Μεταξά, την οικία του ιστορικού ΟΧΙ.
Το 2009 ανήρτησα στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα www.ioannismetaxas.gr (email: iophoca@ioannismetaxas.gr) και το 2012 στο FaceBook https://www.facebook.com/ioannismetaxas.gr, γιατί έκρινα πως ήταν ο πιο σύγχρονος τρόπος να προβάλω την ιστορία του Ι. Μεταξά, στις νεώτερες γενεές, όπως εμφανίζεται μέσα από τα κείμενα του και άλλα αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα. Επί πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του η μνήμη του για λόγους πολιτικούς είχε αποσιωπηθεί ή διαστρεβλωθεί, σε ιστορικά κείμενα, δημοσιογραφικά άρθρα και σχολικά βιβλία, που αγνοούσαν την συμβολή του στην  πολιτική και στρατιωτική ιστορία του τόπου μας. Ο κόμβος έγινε με κριτήριο την απόδωση αντικειμενικής ιστορίας μέσω ντοκουμέντων και όχι ανεξέλεκτων κρίσεων και λανθασμένων  βιβλιογραφικών στοιχείων.  Κυρίως προσφέρει πρωτότυπο υλικό σε μαθητές ή ερευνητές, ανεξαρτήτως ηλικίας, που ενδιαφέρεται για την ιστορία δεν διαθέτει πηγές και γνωρίζει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.

Στον κόμβο υπάρχει αναφορά και στο προσωπικό αρχείο του Ιωάννη Μεταξά, δωρεά της οικογένειάς του, που είναι ανοικτό από το 1970 στα Γ.Α.Κ.  Όπως και το αρχείο της Ε.Ο.Ν και της ΣΠΙΘΑΣ ( 1941-1944). Δωρεά προς την Βουλή των Ελλήνων έχει γίνει εκ μέρους της οικογένειάς του και η Βιβλιοθήκη του που είναι ανοικτή στο κοινό στο κτήριο της Λένορμαν. Εχουν επίσης γίνει δωρεά  πολλά πολύτιμα προσωπικά του αντικείμενα με στόχο να αποτελέσουν  ένα μουσειακό χώρο με την επωνυμία ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΟΥ Π. ΜΕΤΑΞΑ. Δυστυχώς τίποτε δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί από τα συμφωνηθέντα της Δωρεάς έκ μέρους της Βουλής.

Στα 10 χρόνια που μεσολάβησαν από το 2009 ο κόμβος βελτιώθηκε και εμπλουτίστηκε. Προστέθηκαν ορισμένα κείμενα ή ντοκουμέντα και στα Αγγλικά. Περιέχει σύντομο βιογραφικό σημείωμα, προσωπικά του κείμενα, στοιχεία για την οικογενειακή του ζωή, επιστολές, τηλεγραφήματα, φωτογραφίες και βίντεο, πρωτοσέλιδα εφημερίδων  και πλήθος άλλων ντοκουμέντων και σημαντικών βιβλίων σε μορφή pdf. Όλα συμβάλουν και εκφράζουν την προσωπικότητα του και στηρίζουν τις ιστορικές αποφάσεις που έλαβε για την Έθνος των Ελλήνων και την απόλυτη συμβολή του στην στρατιωτική, πολιτική και πολεμική ιστορία της Ελλάδος. Ο κόμβος αναγνωρίζετε σήμερα ως πηγή σοβαρών πληροφοριών από Πανεπιστημιακούς διδασκάλους και αποτελεί σημείο αναφοράς για σπουδαστές και ερευνητές που τακτικά τον επισκέπτονται όπως και την Οικία του Ιωάννη Μεταξά προκειμένου να συμπληρώσουν στοιχεία για την μελέτη τους με προφορικές πληροφορίες ή άλλα στοιχεία.  

Σε μορφή pdf έχουν αναρτηθεί:

1. «ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ»
που καλύπτει περίοδο από 21.9.1896-18.1.1941, (4 τόμοι περί τις 2.800 σελίδες) που κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία  το 1951, Α' Β' τόμος, δηλαδή 10 χρόνια μετά το θάνατό του. Ο τόμος Δ' 1960, Γ' 1964. Σήμερα έχει εξαντληθεί και η τελευταία έκδοση του 2005 από τον εκδ. οίκο Γκοβόστη.

2. «ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ Ιωάννη Μεταξά 1936-1941» (περί τις 500 σελίδες) που φανερώνουν όλη την πολιτική του σκέψη, την δημιουργία του κοινωνικού κράτους, την προετοιμασία της Ελλάδος και των Ελλήνων για την ενδεχόμενη εμπλοκή σε πόλεμο, που το 1936 ήταν ήδη αναμενόμενος, όπως και πολλά από τα έργα του αυτής της εποχής, τα ιδανικά του και τις πρακτικές συμβουλές με τα οποία οδήγησε ένα διασπασμένο λαό σε ενότητα και έργα ειρήνης.
  
3. «Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ 1940» που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Δεκέμβριο του 1940, με όλα τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την απροκάλυπτη επιθετικότητα και την απόλυτη ευθύνη της Ιταλίας για την εμπλοκή της Ελλάδος στον πόλεμο του 1940.

4. «Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ» όπως έχει καταγραφεί μέσα στην αρθρογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου- Ιωάννη Μεταξά 1934-1935, αντίστοιχα στις εφημερίδες Ελεύθερον Βήμα και Καθημερινή.

5.«Η ΝΕΟΛΑΙΑ 1938-1941» τα 133 τεύχη του περιοδικού της Ε.Ο.Ν. πλήρη, που καλύπτουν το πνεύμα της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας, που στόχο ςήταν η ενοποίηση ενός κατακερματισμένου Έθνους. Και πολλά άλλα σπάνια συλλεκτικά έντυπα της εποχής.

6. ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΠΟΧΗΣ
Με την απόσταση των 80 χρόνων από τον θάνατό του, η ιστοριογραφία εμπλουτίζεται οι μελέτες πληθαίνουν και αναγνωρίζεται το έργο του ως Εθνικού Κυβερνήτη 1936-1941. Η πολιτεία του κρίνεται πιο αντικειμενικά και ενίοτε  χωρίς πολιτικά πάθη. Μένει ακόμα να γίνει πολλή ιστορική έρευνα και ανάλυση τόσο στην παρουσία του στην πολιτική ζωή ως αρχηγού του κόμματος των Ελευθεροφρόνων όσο και στην εποχή του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και τα Έργα της, κατά το οποίο έγινε τεράστια πρόοδος σε όλους τους τομείς πέραν της στρατιωτικής προετοιμασίας Λαού και Στρατού

Όμως ακόμα δεν υπάρχει μία ικανοποιητική Βιογραφία αν και το Αρχείο του είναι ανοικτό στα ΓΑΚ από το 1970. Όσες βιογραφίες έχουν ήδη γραφεί είναι δημοσιογραφικού τύπου, γιατί δεν νοείται ότι μπορεί να γραφτεί σοβαρή βιογραφία χωρίς όλες τις πηγές των ξένων αρχείων των κρατών που είχαν εμπλακεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.  Αλλά ούτε κάποιος ιστορικός έχει ασχοληθεί σοβαρά με τα υπάρχοντα κείμενά του ιδίου. Οι περισσότεροι, ακόμα και νέοι ερευνητές πλήν εξαιρέσεων σε ορισμένα περιορισμένα θέματα,  επαναλάμβάνουν παλαιότερα στοιχεία βιβλιογραφίας, τελείως άκριτα, και έτσι αποκτούν τα ακαδημαικά τους πτυχία.

Το πρόσωπο του Ιωάννη Μεταξά θα απασχολεί για πολλά χρόνια την βιβλιογραφία ιδίως σε κάθε επί μέρους μελέτη που άφορά το εξαιρετικά πλούσιο νομοθετικό του έργο σε όλους τους τομείς. Η συμβολή της Ελλάδας στην Νίκη κατά του Φασισμού και Ναζισμού σήμερα αναγνωρίζεται από την Ρωσσία, σπανίως όμως αναφέρεται από Ευρωπαίους ή Αμερικάνους ιστορικούς ενώ κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου εγράφησαν πλείστα όσα διθυραμβικά έργα για την Ελλάδα και τον ηρωικό ρόλο του Ελληνικού τακτικού Στρατού, ΤΟ ΕΠΟΣ 1940-1941 από την 28η Οκτωβρίου 1940 "Νίκη και Δόξα" έως τον θάνατο του Ι.Μεταξά την 29η Ιανουαρίου 1941 και
ΤΟ ΕΠΟΣ 1940-1941 , από τον θάνατο του Ι.Μεταξά, τα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά, έως την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα την 27η Απριλίου 1941

Τα σχολικά βιβλία εξακολουθούν να μην έχουν εννιαία ιστορική αντιμετώπιση στην εκτίμηση του προσώπου του. Αποσιωπούν και το ότι η Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων ήταν το βασικό αποτέλεσμα της συμμετοχής της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων την είχε προβλέψει ο Ιωάννης Μεταξάς, και την αναφέρει στην ομιλία του της 30ης Οκτωβρίου 1940 προς τους Ιδιοκτήτας και αρχισυντάκτες του Αθηναικού τύπου. Ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατό του, όπως είχε προβλέψει και είχε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την διεκδίκηση της, λόγω του ότι η Ελλάδα συμετείχε και συνέβαλε ουσιαστικά στην Νίκη των Συμμάχων.
Η Βουλή των Ελλήνων, με το Νόμο ΝΔ. 518, όρισε  την 28η Οκτωβρίου 1947, ως την οριστική ημέρα της Ενσωμάτωσης, συμβολικά,  τιμώντας το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου, τους  νεκρούς του Ελληνοιταλικού Πολέμου και την ανδρεία του Τακτικού Στρατού και την συμβολή όλων των Ελλήνων.

Σπουδές, Εργασία, Κοινωνική Δράση, Δημοσιεύματα, Εργογραφία
e-mail   |   Guest Book   |  Ενημερώσεις Ιστοχώρου
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca