Ιωάννης Μεταξάς - Δημοσιεύματα
Ιωάννης Μεταξάς - Δημοσιεύματα
Creative Commons License
"Ιωάννης Μεταξάς" αναφορά Ιωάννα Φωκά διέπεται από άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Unported.
«Ιστορία του Εθνικού Διχασμού 1915-1935»
"Η Ιστορία του Εθνικού Διχασμού", Εκδόσεις Κυρομάνος
Η αρθρογραφία στο «Ελεύθερον Βήμα» του ΕλευθερίουΒενιζέλου - και αντιστοίχως στην «Καθημερινή» του Ιωάννη Μεταξά, που εκδόθηκε το 1994 από τον Εκδοτικό Οίκο Κυρομάνος σήμερα έχει εξαντληθεί και είναι εκτός βιβλιοπωλείων η εικονιζόμενη έκδοση. Πρώτη φορά δημοσιεύτηκε ως τόμος με τον τίτλο «Ιστορία του Εθνικού Διχασμού 1915-1935» το 1935 από την «Καθημερινή» που περιείχε όμως μόνο τα άρθρα του Ιωάννη Μεταξά και ιστορικά σχόλια.  Δεν ολοκληρώθηκε τότε με την αρθρογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου λόγω του Κινήματος του Ναυτικού της 1ης Μαρτίου 1935. 
Το 1953 επανεκδόθηκε από το Ιστορικό Αρχείο του «Εθνικού Κύρηκα» με όλη την αρθρογραφία Βενιζέλου-Μεταξά και φωτογραφίες. Στον Πρόλογο του αναφέρει:  «Το βιβλίο αυτό εγράφη από τους Ελευθέριον Βενιζέλον και Ιωάννην Μεταξάν και αναφέρεται εις τα γεγονότα και τους λόγους που ωδήγησαν εις τον Εθνικόν Διχασμόν του 1915, τον επί μίαν ολόκληρον εικοσαετίαν, συγκλονίσαντα εκ θεμελίων την Ελλάδα..,».
Την αρθρογραφία εγκαινιάζει ο Ε. Βενιζέλος από τα Χανιά την 11η Οκτωβρίου 1934 με το σκεπτικό να ενημερώσει του νεώτερους που δεν είχαν γνώση των γεγονότων. Η πρώτη απάντηση του Ι. Μεταξά δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή την 13η Οκτωβρίου 1934. Ακολούθησαν 37 άρθρα του Βενιζέλου και 70 του Μεταξά.
e-mail   |   Guest Book   |  Ενημερώσεις Ιστοχώρου
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca
Εδώ αναρτούμε το πλήρες κείμενο αυτής της έκδοσης σε ψηφιακή μορφή pdf, με την άδεια του εκδότου από την ίδρυση του κόμβου το 2009.  Ευχαριστούμε θερμά τον κο. Σπύρου για την διευκόλυνση και την δυνατότητα που προσφερούν στους Έλληνες που δεν έχουν αντίτυπα ή πρόσβαση σε βιβλιοθήκες. Το 2016 παραδόθηκε η ίδια έκδοση του Εκδοτικού Οίκου Κυρομάνος σε τρείς τόμους από την εφημερίδα «Παραπολιτικά».
"Η Ιστορία του Εθνικού Διχασμού", Εκδόσεις Κυρομάνος
Η αρθογραφία του Ι.Μεταξά στην εφημερίδα Καθημερινή 1934-1935. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "ΕΚΑΤΗ" Χ.Κ. Νικολάκης
Η Ιστορία του Εθνικού Διχαστμού
και της Μικρασιατικής Καταστροφής