Βιβλιοθήκη Ιωάννου Μεταξά
Βιβλιοθήκη Ιωάννου Μεταξά
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, ΔΩΡΕΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Ο Ιωάννης Μεταξάς, με τη Διαθήκη του Ιουνίου 1940, κληροδότησε την Βιβλιοθήκη του στην Εθνική Οργάνωση της Νεολαίας. Μετά τον θάνατο του Μεταξά 29.1.1941 και την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός Τσολάκογλου με διάταγμα έκλεισε την οργάνωση της Ε.Ο.Ν.  Τα μέλη της εντάχθηκαν  σε πολλές διαφορετικές οργανώσεις, όπως το Εθνικό Κομιτάτο, την ΣΠΙΘΑ με αρχηγό την Λουκία Μεταξά και πολλές άλλες. 

Το 1945 η σύζυγός του Ιωάννη Μεταξά, Λέλα και οι κόρες του Λουκία Μεταξά και Νανά Ε. Φωκά, δώρισαν την βιβλιοθήκη του στην Βουλή των Ελλήνων, «εις εκτέλεσιν της εικαζομένης βουλήσεως του δικαιοπαρόχου των»  αφού διατήρησαν ορισμένα βιβλία και ενθύμια βάσει της διαθήκης του.
Σήμερα βρίσκεται ανοικτή στο κοινό στο κτήριο του Καπνεργοστασίου στην οδό Λένορμαν. Ορισμένα πολύτιμα βιβλία, αντικείμενα, λευκώματα και φωτογραφίες παρέμειναν στο κεντρικό κτήριο της Βουλής. Όλα βάσει της δωρεάς έπρεπε να αποτελέσουν ένα μικρό μουσείο εις μνήμην του, με την επωνυμία «Μουσείο Ιωάννου Μεταξά» 

Ένα πρώτο κατάλογο που ανήρτησα στο διαδίκτυο 2010 (Greek titles and Foreigh titles), επιμελήθηκε με βάση το προσωπικό μου αρχείο η βιβλιοθηκονόμος Νάνση Κριτσόβα. Από τον κατάλογο αυτό έλειπαν αρκετά βιβλία γιατί απουσίαζαν τότε και από τον αντίστοιχο κατάλογο της Βουλής.
> Τίτλοι Συλλογής
Creative Commons License
"Ιωάννης Μεταξάς" - "Ioannis Metaxas" by Ιωάννα Φωκά-Μεταξά is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Based on a work at http://ioannismetaxas.gr.
Return to English site
Πολύτιμες εκδόσεις από την Βιβλιοθήκη του Ιωάννη Μεταξά
Στην Βιβλιοθήκη  του Ιωάννη Μεταξά ανήκει η πολυτελής έκδοση από το έργο της Θάλειας Φλωρά Καραβία, (κείμενο και ζωγραφική) που φέρει τον τίτλο

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1912-1913
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΗΠΕΙΡΟΣ
Αθήνα 1936

Η έκδοση αυτή ανατυπώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-`1913. 
Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν τότε ως Λοχαγός στο επιτελείο του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου. 
Το πορτραίτο του Ιωάννη Μεταξά όπως το έχει απεικονίσει η Θάλεια Φλωρά- Καραβία, στη σελίδα που αναφέρει την κατάληψη των Ιωαννίνων, το Φεβρουάριο του 2013. 
Ο Ερωτόκριτος, του Βιτζέντζο Κορνάρου, Κρητική έκδοση του 1915. 
με εικονογράφηση στο εξώφυλλο του Φώτη Κόντογλου.


Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό ως ιδιοκτησία της Βουλής των Ελλήνων

αλλά με πλήρη αποσιώπηση,  του ονόματος του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά.


στην έκθεση που οργάνωσαν με τίτλο
«Αρχεία Πολίτες και Πολιτικοί»,
τα ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
21 Οκτωβρίου - 9 Νοεμβρίου 2013 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στην Αθήνα.


Το σχέδιο της κατάληψης του Μπιζανίου και την συνθήκη παράδοσης της πόλης των Ιωαννίνων υπέγραψαν εκ μέρους του Διαδόχου  Κωνσταντίνου με τον Εσατ Πασά, ο Ιωάννης Μεταξάς και ο Ξενοφών Στρατηγός.
e-mail   |   Guest Book   |  Ενημερώσεις Ιστοχώρου
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca