Ιωάννης Μεταξάς, 1871 - 1890
Ιωάννης Μεταξάς, 1871 - 1890
Creative Commons License
"Ιωάννης Μεταξάς" αναφορά Ιωάννα Φωκά διέπεται από άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Unported.
1871 - 1890 ΓΕΝΝΗΣΗ - ΚΑΤΑΓΩΓΗ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ - ΣΠΟΥΔΕΣ
1871 - 12 Απριλίου Γεννήθηκε στην Ιθάκη ο Ιωάννης, πρωτότοκος γιος του Επάρχου Παναγή Μεταξά (Αντζουλακάτου) Κεφαλληνιακής καταγωγής, και της  Ελένης Κωνσταντίνου Τριγώνη, από το Αγρίνιο.
Η οικογένεια Μεταξά -Αντζουλακάτου αναφέρεται στο Libro d'Oro του Ραγκαβή ανάμεσα στους ευγενείς αστούς κεφαλληνιακής καταγωγής που έλαβαν τον τίτλο του κόμητος, από το 1691, ένα δικαίωμα (για όλους τους κατιόντες της οικογένειας δια παντός) που απέκτησαν από την Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, όταν ήταν κυρίαρχη στα Ιόνια νησιά και αλλού της Ελλάδος.
Η οικογένεια Μεταξά έχει την παλαιότερη αναφορά της στον Βυζαντινό οίκο Αυτοκρατόρων, των Κομνηνών, με το αξίωμα του Υπουργού του Αλεξίου Κομνηνού (Αλεξιάδα, Αννης Κομνηνής). Απόγονοι της οικογένειας τακτικά βρέθηκαν σε ηγετικές θέσεις, στον στρατιωτικό, πολιτικό, διπλωματικό, θρησκευτικό τομέα και στο χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και του εμπορίου. Ο Νικόδημος Μεταξάς, Έλληνας μοναχός, είναι ο πρώτος τυπογράφος στην ανατολή, ιδρύει τυπογραφείο στην Κωνσταντινούπολη 1627 και αργότερα το μετέφερε στην Κεφαλληνία.    
1880 Ο Ιωάννης Μιχαήλ Μεταξάς του Παναγή, ο Γιάννος, όπως τον ονομάζει ο πατέρας του, τελείωσε το δημοτικό σχολείο Αργους και έλαβε για βραβείο επιμέλειας και χρηστοήθειας, ένα βιβλίο με τίτλο ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ διαπρεψάντων Πολιτικών Ανδρών, του Αναστασίου Γούδα, που περιλαμβάνει και την ιστορία του Ανδρέα και Κωνσταντίνου Μεταξά, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, στην μάχη του Λάλα, 1822.
1881 ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
1883 - 1885 Φοιτά στο Γυμνάσιο Αργοστολίου
1885 - 12 Σεπτεμβρίου Κατατάσσεται στην πρώτη τάξη της Σχολής Ευελπίδων. Αριστεύει σε όλες τις τάξεις
1890 - 10 Αυγούστου Εξήλθε από τη Σχολή Ευελπίδων σε ηλικία 19 ετών.
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca
Οι πίνακες που ακολουθούν περιέχουν τους σταθμούς στην ζωή του Ι. Μεταξά σε συνδυασμό με ορισμένα πολύ σημαντικά γεγονότα της ευρωπαικής ιστορίας,
χωρίς τα οποία δεν μπορεί να γίνει καμία ανάγνωση της δικής του σταδιοδρομίας
και των στρατιωτικών και πολιτικών αποφάσεων του.
e-mail   |   Guest Book   |  Ενημερώσεις Ιστοχώρου